fbpx
ole-vind-foredrag-livepeople

Ole Vind

Dannelse | Unge | Uddannelse

Foredrag om dannelse og udviklingen af unges indre kompas.

Forespørg på et foredrag med Ole Vind

Din forespørgsel binder ikke.


Du er også meget velkommen til at ringe på:
Tlf: 73 70 76 77

Ole Vind er aktuel med foredraget, “Et dannet menneske i en digital verden”. Han har en række klare holdninger til dannelsen af tidens unge mennesker og hvad det kræver af os som voksne forældre og fagpersoner, at støtte vores unge mennesker til at blive velfungerende individer, som kan navigere efter eget indre kompas.

Ole er på 20. år forstander på en efterskole. Ved siden af dette er han Byrådsmedlem og har siden 2010 været formand for kommunens udvalg for læring, hvor han bl.a. har været ophavsmand til den populære portal, Klar til læring, der guider forældre og fagfolk i børn og unges udviklingstrin. Han har ligeledes haft et stærkt fokus på inklusion og specialundervisning.

Han har høje ambitioner på vegne af tidens unge mennesker. Han ser ingen tegn på hverken fordærv eller uvilje hos de unge. På efterskolen hvor han er skoleleder, bliver de unge mødt af mantraet: Stjernerne kalder. Her på Flemming skal du stå på tæer og række ud efter stjernerne. Med det mener han, at de unge skal gøre sig umage. De skal stå op om morgenen og give den gas. Det har han erfaret at langt de fleste unge gør, hvis de oplever tryghed, tillid og tolerance fra de voksne de omgåes. De tre ord er derfor ledestjernen for al undervisning og “opdragelse” på skolen – det er kort og godt skolens dannelsesprincipper.

Ole har en række konkrete budskaber, som forældre og fagfolk kan have glæde af at høre og debattere. Mange forældre er usikre på, hvordan man bedst guider sine børn igennem de identitetsskabende år, de netop nu befinder sig i. Hvor meget skal I støtte dem, hvilken plads skal I give dem, hvilke rammer og grænser skal I sætte for dem og hvor længe skal man fortsætte med dette?

En vigtig pointe i Oles foredrag er, at vi som voksne skal huske at være voksne. Vi skal ikke være venner med vores børn eller elever – dem har de masser af blandt deres jævnaldrende.

Læs mere om foredraget i beskrivelsen nedenfor.

Aktuelle foredrag og workshops

Åben alleLuk alle

Et dannet menneske i en digital verden

- styrk de unges indre kompas

Dannelse får børn og unge til at lykkedes som mennesker. Det gør uddannelse ikke nødvendigvis. I Danmark har vi mere fokus på, at vi skal blive til noget – og mindre fokus på hvem vi skal blive til – altså, at vi skal blive til et menneske, der er værd at være sammen med – og et menneske, der kan navigere hensigtsmæssigt i egen tilværelse.

Uddannelse har vundet over dannelse. Det har konsekvenser for mange unge, for hvem den digitale dannelse er smeltet sammen med den traditionelle menneskelige dannelse, som vi voksne kender den. Så længe de unge bliver præget at en holdning om, at uddannelse er det vigtigste, så sigter vi mod en kultur der skaber unge med selvtillid, men som under skallen oplever mistrivsel og lavt selvværd.

Ole Vind har gennem sine 20 år som forstander erfaret, at kan vi være ordentlige over for hinanden i den fysiske virkelighed, kan vi også være det digitalt. Langt hen ad vejen ville snakken om digital dannelse være overflødig, hvis blot vi havde succes med selve dannelsen.

Unge skaber ikke deres indre kompas ved hjælp af uddannelse. Dannelse er vores indre kompas. Fungerer vores indre kompas ikke, skal vi have det justeret. At den justering sker er et stort fælles ansvar for forældre, lærer og andre mennesker, der har mulighed for at præge de unge. Som voksne der omgås børn og unge, har vi et konstant ansvar for at være den hånd i ryggen, der bidrager til at børn og unge vokser op og får et velfungerende kompas, der ikke svigter, så Politiet pludselig banker på døren, fordi den unge har trådt helt ved siden af.

Mange voksne har svært ved at være den faste hånd i ryggen. Vi bliver nemt såkaldte ”Nej, nej, ja voksne”, der siger nej indtil vi ikke orker mere og istedet siger ja, selvom vi godt ved det er uhensigtsmæssigt. Vi er bange for at blive uvenner med de unge, bange for at de ikke skal kunne li os og bange for at skabe konflikt. Det er lettere at give efter end at skulle skuffe, skælde ud, være streng og kedelig.  Som voksne skal vi ikke være venner med vores børn eller elever – dem har de masser af. Vi skal være voksne – og det skal vi minde os selv om hvér dag.

Ole Vinds opskrift er i princippet simpel. Formår vi som voksne at guide og lede vores børn og unge via tillid, tolerance og tryghed, så tager vi et afgørende ansvar for at bidrage til, at de ikke farer vild i hverken den fysiske eller digitale verden.

Forespørg på, Ole Vind